Navigatie

Zorgen voor een ergonomische werkplek? Zo doet u dat!

2023-02-14

Ziekteverzuim op de werkvloer. U wilt het ’t liefst voorkomen. Wist u dat een groot deel van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door een slecht ingerichte werkplek? Zo’n slechte werkplek verhoogt namelijk de kans op diverse lichamelijke klachten – en zorgt overigens ook niet voor gemotiveerde medewerkers. En dus is een ergonomische werkplek ontzettend belangrijk. Niet alleen voor het verlagen van het ziekteverzuim; ook voor het verhogen van de productiviteit en het geluk van uw medewerkers. En natuurlijk voor dat stukje professionaliteit binnen uw organisatie. Maar hoe zorgt u voor een ergonomische werkplek? We vertellen het in dit artikel!

Minimale belasting met een ergonomische houding

Een ergonomische werkplek moet aan een aantal zaken voldoen. Zo is het allereerst belangrijk dat de gebruiker van de werkplek in een ergonomische houding kan werken. Zo’n ergonomische houding is een houding waarin het lichaam zo min mogelijk belast wordt; het werk kan dan in een ontspannen, natuurlijke houding worden uitgevoerd, zonder belasting van de spieren of gewrichten. Daarnaast is een ergonomische werkplek een prettige werkomgeving, waarin op een gezonde, veilige en ontspannen manier kan worden gewerkt. Op welke manier u dit doet. We sommen het voor u op.

Zorgen voor een ergonomische werkplek

De basis van de ergonomische werkplek

De basis van een ergonomische werkplek is natuurlijk de bureaustoel en een bureau. Maar: dan moeten ze wél verstelbaar zijn. Omdat een ergonomische werkplek moet helpen bij een natuurlijke en ontspannen houding, zonder belasting van het lichaam, is het immers belangrijk dat deze ingesteld kan worden op de lengte en de bouw van de gebruiker. Bij een bureau is dit een verstelbare zithoogte, of zelfs een verstelbare zit- én stahoogte, zodat gedurende de dag ook nog eenvoudig afgewisseld kan worden tussen zittend en staand werken. En een bureau dient in vele dimensies versteld te kunnen worden. Denk aan de zithoogte en -diepte, de rughoogte en de diepte, breedte en hoogte van de armleggers. En daarnaast is het belangrijk dat de bureaustoel stimuleert in een natuurlijke houding en actief zitten. Dat kan bijvoorbeeld door een kantel- of synchroonmechanisme, zodat de rug met de bewegingen meebeweegt.

Ergonomische accessoires voor een goede houding

Toch bent u er met enkel een ergonomische bureaustoel en een instelbaar bureau nog niet. Wat óók essentieel is op de ergonomische werkplek, zijn diverse, ergonomische accessoires die helpen bij het aannemen van een gezonde werkhouding. Het allerbelangrijkst? Dat is ervoor zorgen dat het beeldscherm van uw computer of laptop op de juiste hoogte staat; met de bovenrand op ooghoogte. Dit doet u bijvoorbeeld door middel van een monitorarm, een monitorverhoger of een laptopstandaard. Daarbij is het van belang dat u zorgt voor een los toetsenbord en een ergonomische, verticale muis. Zo voorkomt u een ineengezakte werkhouding én behoedt u uw medewerkers tegen RSI-klachten door een verkeerde houding van de polsen, armen of schouders.

Ergonomische werkplek met accessoires

Een prettige, gezonde en veilige omgeving

Last but not least: een prettige werkomgeving. Want óók dat is ergonomie. Niemand werkt graag in een kleine, donkere werkkamer waarin weinig ruimte voorhanden is. En dus is het belangrijk om te zorgen voor voldoende licht. De voorkeur heeft om te zorgen voor daglicht. Is dit niet mogelijk? Dan is kunstmatige verlichting een goed alternatief om de ogen te ontlasten. Veel bewegingsvrijheid, zowel aan het bureau als rondom de werkplek, zorgt voor een vrijer gevoel, en daarmee letterlijk voor meer ruimte in het hoofd. Voldoende ventilatie, frisse lucht en een goed klimaat zijn, net als rustige kleurgebruik en voldoende groen (planten!), essentieel voor een gezonde werkomgeving. En het goed wegwerken van elektrificatie en bekabeling zorgt tot slot voor een veilige werkplek.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.