Navigatie

Waarom te veel zitten zo slecht is voor uw gezondheid

2020-09-17

Leestijd: 5 minuten

Zitten is ongezond. Dat is vast geen verrassing. Ondertussen weten we dat zitten net zo ongezond is als roken. En dat terwijl we dagelijks heel wat tijd zittend doorbrengen. Niet alleen op het werk of op school; ook in onze vrije tijd, als we eten, reizen of als ontspanning een filmpje op de bank kijken. Maar waarom is zitten zo ongezond? En wat doet u eraan? We vertellen het in deze blog.

Effecten op uw gezondheid

Nederlandse volwassenen brengen ruim zeven uur per dag zittend door. En daarom wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten hiervan. Op de lange duur veroorzaakt langdurig zitten chronische ziektes, terwijl het op de korte termijn al negatieve effecten op de gewrichten, botten en spieren kan hebben. Na ongeveer dertig minuten zitten, zwellen onze onderbenen al op door de effecten op de bloedcirculatie. Als u langer zit, gaat uw lichaam in slaapmodus; uw metabolisme vertraagt en uw spieren worden niet meer gebruikt, waardoor vet en suikers minder uit uw bloed worden opgenomen. En zo schieten de gezondheidsrisico’s omhoog.

De risico’s van zitten compenseren

Het menselijk lichaam is immers gemaakt om te bewegen. We hebben niet voor niets zoveel spieren en gewrichten! En toch compenseert u de risico’s van het vele zitten niet door enkel regelmatig te sporten. Het beste is namelijk om het zitten af te wisselen met licht-intensieve activiteit. Daarom is het belangrijk om uw zitmomenten regelmatig te onderbreken door bijvoorbeeld naar uw collega’s te lopen als u een vraag heeft of regelmatig een klein rondje te lopen. De vuistregel hierbij is om na ieder half uur even op te staan uit uw bureaustoel voor wat beweging.

Afwisseling en dynamiek

Natuurlijk snappen wij ook dat ieder half uur opstaan van uw werkplek in de praktijk niet altijd uitvoerbaar is. Gelukkig zijn er diverse andere opties om de negatieve effecten van zitten zoveel mogelijk te voorkomen. Zo beperkt u uw zittijd door tijdens uw lunchpauze en na werktijd nog een korte wandeling te maken. Werken op een ergonomische bureaustoel biedt u bovendien alle bewegingsvrijheid, waardoor u kunt variëren in werkhouding terwijl uw lichaam goed ondersteund blijft. Het regelmatig afwisselen van zittend en staand werken is tevens erg goed voor uw gezondheid en lichaam: zo haalt u uw lichaam uit de slaapmodus, vergroot u uw productiviteit en boost u uw metabolisme.

Breng variatie aan met een zit-sta bureau

Een zit-sta bureau is een prima optie om meer variatie te brengen in uw bewegingen tijdens het werken. En, extra fijn? Uw werkzaamheden kunnen tijdens het staan gewoon doorgaan. Het is hierbij wel belangrijk om goed af te wisselen; urenlang achtereen staan is namelijk ook niet goed voor uw lichaam. Wissel daarom vier tot zes keer per dag af en sta niet langer dan één uur achter elkaar.

Het instellen van de ergonomische bureaustoel

Als u zit, moet u het ook goed doen. Zoals al eerder aangegeven, helpt een goede bureaustoel u bij het bereiken van een goede zithouding. Een goede, ergonomische bureaustoel is in ieder geval goedgekeurd volgens de arbo-richtlijnen en heeft veel instelmogelijkheden zodat de stoel goed aansluit bij uw wensen, lichaam en zithouding. Extra goed is het als de stoel meebeweegt met uw lichaam door middel van synchroonmechaniek.

 

Hoe stelt u uw bureaustoel juist in?

Om de risico’s op nek-, schouder- en rugklachten en RSI te beperken, moet uw bureaustoel wél goed ingesteld zijn. Een ergonomische bureaustoel is immers nutteloos als u hem niet op de juiste manier gebruikt. Maar hoe stelt u hem goed in?

  • Stap 1: Zithoogte | Ga rechtop op uw stoel zitten, met uw hoofd, nek, schouders en armen in een natuurlijke houding, met uw voeten plat op de grond. Beweeg de zitting langzaam omhoog of omlaag tot uw onderbenen in een hoek van 90 graden met uw bovenbenen staan. Dit is belangrijk voor gelijkmatige ondersteuning van uw bovenbenen en komt ten goede van de bloedcirculatie.
  • Stap 2: Zitdiepte | Uw rug moet goed aansluiten op de rugleuning van uw bureaustoel. Daar zorgt u voor middels het instellen van de zitdiepte. Schuif te zitting naar voren of naar achteren, tot er een vuist tussen uw knieholten en de zitting past.
  • Stap 3: Zithoek | U zit in balans als de stoel u in iedere houding volgt. Daarom raden wij aan om de bureaustoel in een dynamische stand te gebruiken; met de knop voor de gewichtsinstelling kunt u de tegendruk regelen.
  • Stap 4: Instellen rugleuning | Zorg voor een actieve zithouding door de rugleuning zo ver mogelijk naar voren te laten aansluiten. De rugleuning staat op de juiste hoogte als deze uw onderrug maximaal ondersteunt.
  • Stap 5: Instellen armleggers | Uw armen worden goed ondersteund als u de armleuningen gelijk zet met het bureaublad. Zo blijven ook uw schouders ontspannen.
Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.